30 sierpnia 2010

Tort. Biała czekolada. Borówka


Jestem chyba największą fanką białej czekolady na świecie i mogę się godzinami kłócić, że jest smaczniejsza od mlecznej:) Możecie się zastanawiać, dlaczego w takim razie nie robiłam żadnych deserków z białej czekolady. Odpowiedź jest prosta. Ilekroć miałam tabliczkę lub kilka - zjadałam je szybciej, niż mogłabym w ogóle pomyśleć nad jakimś przepisem:) Także doceńcie proszę, że teraz się powstrzymałam. Tort piekłam dla mojej kochanej Babci, z okazji Jej urodzin. Sto lat, sto lat Babciu!

Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka, olej oraz przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy. Pieczemy biszkopt (w okrągłej blaszce o średnicy ok.25cm) w 180*C do tzw. „suchego patyczka”. Ostudzony biszkopt dzielimy na pół.

Na krem:
4 jajka
50g cukru
220g masła
150g białej czekolady
kieliszek spirytusu

Dodatkowo:
300g borówek amerykańskich
50g schłodzonej, białej czekolady

Ubijamy jajka z cukrem na parze, by powstała gęsta biała masa. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Jajka i czekoladę studzimy. Masło ucieramy, powoli dodając jajka a następnie czekoladę i alkohol. Pomiędzy 2 części ciasta nakładamy ok 1/3 kremu, na którym równomiernie rozkładamy większość borówek (część zostawiamy do dekoracji). Wierzch i boki tortu pokrywamy resztą kremu, ozdabiamy odłożonymi borówkami oraz startą czekoladą. Smacznego!

13 komentarzy:

  1. A ja lubię wszystkie rodzaje czekolady - od gorzkiej, poprzez mleczną, po białą, o! A taki torcik bez wątpienia by mnie zachwycił.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. białą czekoladę kocham od kiedy pamiętam

    OdpowiedzUsuń
  3. kiedy doszłam do trzeciego zdjęcia, prawie zaśliniłam klawiaturę ;) piękny tort!
    jest ciemno, zimno a ja nie mam białej czekolady...

    OdpowiedzUsuń
  4. jeśli chodzi o tytuł największego miłośnika białej, to mogę iść z tobą w szranki! :D
    Mam nadzieję, że będę miała aktywnego uczestnika jesiennej akcji, która już niebawem. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pychota:) wyglada super pysznie:) az slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też uwielbiam białą czekoladę! No, ale może na równi z mleczną...:>
    Ale uwielbiam to, jak łączy się z owocami - biała czekolada z borówką, z wiśnią, z truskawką...tutaj akurat mleczna nie ma startu.
    Świetny ten tort!

    OdpowiedzUsuń
  7. zachwycający! ależ musiał smakowac...

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne połączenie smaków. Borówka z biała czekoladą pycha.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja wolę ciemną ;)
    Ale tortu bym nie odmówiła.

    OdpowiedzUsuń
  10. własnoręcznie zrobiony tort na pewno był cudowną niespodzianką. piękny jest.

    OdpowiedzUsuń
  11. białą czekoladę wyczywam na odległość... i nigdy nie odmawiam kawałeczka :)
    pychota!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl