6 września 2014

Sernik jagodowy


Wspaniały deser, łatwy do wykonania a przy tym bardzo efektowny. Kontrast pomiędzy białą polewą, a głębokim fioletem masy serowej jest zachwycający. Przepis z tej strony (z małymi modyfikacjami)

Składniki na spód:

250 g herbatników czekoladowych
75 g masła w temperaturze pokojowej

Masa serowa:

1 kg mielonego twarogu sernikowego
4 jajka
1 budyń śmietankowy, niesłodzony
¾ szklanki cukru
300 g jagód
50 ml śmietany kremówki

Polewa:

100 g białej czekolady
150 g jogurtu greckiego
Wiórki gorzkiej czekolady

Piekarnik rozgrzewamy do 180*C,
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze razem z masłem do momentu, aż teksturą zaczną przypominać mokry piasek. Taką mieszanką wylepiamy spód tortownicy o średnicy 24 cm i wstawiamy ją do lodówki.
Opłukane jagody blendujemy razem z kremówką.
Ser miksujemy z cukrem, następnie wbijamy jajka po jednym i wsypujemy budyń. Na końcu wlewamy puree jagodowe i dokładnie wszystko łączymy.
Wylewamy masę serową na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny (sprawdzamy już po 1 godzinie).
Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Po kilku minutach, gdy lekko przestygnie, łączymy ją z jogurtem greckim. Tak powstałą pomadą dekorujemy wierzch sernika. Całość oprószamy wiórkami gorzkiej czekolady. Smacznego:)





3 komentarze:

  1. To chyba najbardziej apetyczny sernik jaki widziałam *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, cudowny sernik! :)
    Świetny kolor!
    Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie, ten kolor jest obłędnie intensywny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl