17 sierpnia 2009

Chleb pszenny



Chociaż pieczywo białe nie jest moim ulubionym i zwykle go nie jem - ten chleb całkowicie trafił w mój gust. Jest o wiele smaczniejszy, niż ten ze sklepu. Skórka zaraz po upieczeniu jest wspaniale chrupiąca, później nieco mięknie, ale nie za bardzo. Po 3 dniach wciąż jest świeży i puszysty. Niestety nie sprawdzę, ile czasu minie zanim sczerstwieje, bo do tej pory już dawno go nie będzie:)(chociaż nie ukrywam, że bochen wyszedł bardzo duży). Przepis zasłyszany w programie Rachel Allen.

Składniki:

2 łyżeczki cukru
425 ml ciepłej wody
2,5 łyżeczki suchych drożdży lub 20g świeżych
750g mąki pszennej + dodatkowo do podsypania jeśli konieczne
2 łyżeczki soli
40g masła lub 4 łyżki oliwy z oliwek
1 roztrzepane jajko
Nasiona do posypania bochenka (mak, sezam, słonecznik)

Wymieszaj cukier ze 150 ml wody i drożdżami, pozostaw w ciepłym miejscu na pięć minut, by drożdże zaczęły pracować. Jeśli używasz drożdży instant, nie musisz robić rozczynu.
Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj z masłem (jeśli używasz, oliwy wlej ją do pozostałej ciepłej wody). Na środku zrób wgłębienie, wlej do niego rozczyn oraz pozostałą wodę (z oliwą, jeżeli wcześniej nie było dodane masło). Wymieszaj wszystko do połączenia się składników i jeżeli to konieczne, dodaj trochę więcej wody.
Ugniataj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i sprężyste w dotyku (jeżeli wyrabiasz ciasto w robocie wystarczy 5 minut). Przełóż ciasto do dużej, natłuszczonej miski. Przykryj czystą ściereczką i postaw w ciepłe miejsce, by ciasto mogło podwoić swoją objętość. Może to zająć 2 lub nawet 3 godziny.

Nagrzej piekarnik do 220*C.

Kiedy ciasto urośnie uderz je i ugniataj przez 2-3 minuty. Pozostaw je jeszcze na 10 minut zanim zaczniesz je formować.
Uformuj z niego bochenki (bochenek) lub bułeczki. Połóż na blasze i przykryj ściereczką. Znów odstaw je w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
Ostrożnie (wyrośnięte ciasto, pełne powietrza jest dość delikatne) posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp nasionami lub oprósz mąką, by bochenek wyglądał bardziej rustykalnie:)
Bułeczki piecz 10-15 minut, bochenek 30-45 minut, zależnie od jego rozmiaru. Po 15 minutach (jeżeli pieczesz bochenek) zmniejsz temperaturę piekarnika do 200*C. Gotowy chleb powinien brzmieć tak, jakby był pusty w środku, kiedy zastukamy palcami po jego spodzie. Pozostaw pieczywo do wystygnięcia.

1 komentarz:

  1. Upiekłam dzisiaj około piętnastej. Po powrocie z zakupów zorientowałam się że połowy już nie ma. Rodzinka zjadła na podwieczorek. Domownikom bardzo smakował, szczególnie ta wyjątkowo chrupiąca skórka.

    Polecam z samym masłem i solą, lub na słodko z dodatkiem miodu, mniam, mniam.. ;)

    Pozdrawiam Jogasiu

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl