11 września 2009

Zupa krem z cukinii



Według mnie zupa, to najlepsze, co można zrobić z cukinii - wygrywa z plackami, ciastami i całą resztą. Przypomina mi gorący sierpień i wprawia w dobry nastrój. Zresztą, nie ma się co rozpisywać, po prostu pyszna i tyle:)

Składniki:

2 większe cukinie
3 cebule
3-4 ząbki czosnku
1 duża puszka groszku
Opcjonalnie: 100g śmietankowego serka topionego
sól i pieprz do smaku

Poza tym:


grzanki
śmietana (u mnie 12%)
Opcjonalnie: zioła suszone, nasiona (słonecznik, dynia)

Cukinię, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wsypujemy posiekaną cebulę, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Mieszamy od czasu do czasu i smażymy aż zmięknie. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez 1 minutę. Teraz dodajemy cukinię, mieszamy i zalewamy wodą, tak by minimalnie przykrywała cukinię (ok 1l i 200 ml). Przykrywamy i od momentu zagotowania, gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Kiedy cukinia jest już miękka, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy odcedzony groszek (jeśli chcemy dodać serek, robimy to teraz, po wrzuceniu go do zupy mieszamy chwilę, żeby się rozpuścił) i blenderem, lub w mikserze, miksujemy wszystko na jednolity krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z grzankami i niewielką ilością śmietany, posypane ziołami i/lub nasionami.
Smacznego:)



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl