22 grudnia 2009
Blok waniliowy
Nie jest to nic specjalnie świątecznego, ale wszyscy wiedzą, że nie ja nie jestem bożonarodzeniowym elfem i nie czuję specjalnie "ducha świąt". Za to bardzo mocno odczuwam potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego:) Ten blok jest może nawet trochę za słodki. Myślałam, że będzie twardszy, ale taki, trochę przypominający krówkę też mi odpowiada. Przepis podpatrzyłam na blogu www.mojewypieki.blox.pl
Składniki:
200 g mleka w proszku (dałam trochę więcej, inaczej byłby chyba za rzadki)
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
75 g masła
pół szklanki wody
200 g mieszanki bakaliowej (rodzynki, orzechy itp.)
50 g suszonego ananasa
50 g suszonej papaji
W garnku na niewielkim gazie rozpuszczamy masło, cukier, wodę, pod koniec dodajemy cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W osobnym naczyniu łączymy mleko w proszku z bakaliami, po czym powoli, mieszając, wlewamy rozpuszczoną zawartość garnka. Bardzo dokładnie mieszamy, wykładamy do małej keksówki (wyłożonej uprzednio folią aluminiową). Przykrywamy folią od góry (by nie chłonęło zapachów) i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą dobę. Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
widzę, rozwija się pani, pannojoanno.
OdpowiedzUsuń*;
Muszę się przyznać że próbowałam tego wypieku w wykonaniu mojej mistrzyni Joanny. Wyborny! Bardzo polecam.
OdpowiedzUsuńa jakże paniejakubie
OdpowiedzUsuńKachna, jaka mistrzyni! następnym razem zrobię tylko dla Ciebie:)