26 marca 2010

Azjatycki sos sałatkowy


Za oknem zaczyna robić się gorąco i słonecznie. Aby to uczcić przyrządziłam lekką, wiosenną sałatkę. Sos jest dość pikantny, ale jednocześnie orzeźwiający. Doskonały, kiedy nie mamy ochoty nic gotować, ani jeść niczego gorącego.

Składniki (na ok.200g sałaty):

2 łyżki octu ryżowego
1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1/2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy
ząbek czosnku
szczypta mielonego chili
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżki łagodnej musztardy

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (czosnek najlepiej wycisnąć lub drobno posiekać). Sosem polewamy przygotowaną sałatę lub dowolną mieszankę sałat. Smacznego:)

1 komentarz:

  1. gdy tak sobie wyobrażam smak tego sosu.. to myślę, że łyzeczka miodu by jeszcze pasowała..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl