26 marca 2010
Azjatycki sos sałatkowy
Za oknem zaczyna robić się gorąco i słonecznie. Aby to uczcić przyrządziłam lekką, wiosenną sałatkę. Sos jest dość pikantny, ale jednocześnie orzeźwiający. Doskonały, kiedy nie mamy ochoty nic gotować, ani jeść niczego gorącego.
Składniki (na ok.200g sałaty):
2 łyżki octu ryżowego
1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1/2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy
ząbek czosnku
szczypta mielonego chili
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżki łagodnej musztardy
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (czosnek najlepiej wycisnąć lub drobno posiekać). Sosem polewamy przygotowaną sałatę lub dowolną mieszankę sałat. Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
gdy tak sobie wyobrażam smak tego sosu.. to myślę, że łyzeczka miodu by jeszcze pasowała..
OdpowiedzUsuń