20 lipca 2011

Trufle czekoladowe (jak Kinder Czekolada)


Parę miesięcy temu podarowałam te trufle w prezencie urodzinowym. Wtedy zrobiłam je bez żadnego przepisu i teraz postanowiłam go odtworzyć. Wydawało mi się to niewykonalne, bo wtedy dodawałam składniki prosto z opakowań próbując uzyskać jak najlepszą konsystencję. Okazało się, że proporcje są bardzo proste. W smaku nie są intensywnie czekoladowe, lecz delikatne i mleczne. Według mnie ich aksamitna konsystencja i smak idealnie odpowiadają Kinder Czekoladzie. Jeśli chcecie możecie zastąpić mleczna czekoladę gorzką, lub dodać kakao do masy, ale wtedy zgubicie ten batonikowy smak, o który właśnie chodzi.  Najlepiej będzie, jeśli sami spróbujecie i ocenicie, będę wdzięczna za wszystkie uwagi:)

Składniki:

100g mlecznej czekolady
100g śmietanki min 30% tłuszczu
60g masła
100g mleka w proszku
Kakao do obtoczenia

Masło roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę łamiemy lub siekamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w większej misce. Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią czekoladę. Odstawiamy na minutę, po czym mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko w proszku i mieszamy, by składniki dokładnie się połączyły. Tak przygotowana masę wstawiamy do lodówki na 1-2h, lub do czasu, aż będzie można formować z niej niewielkie kuleczki. Gotowe trufle obtaczamy w dobrej jakości gorzkim kakao i przechowujemy w lodówce. By szybciej stwardniały można wstawić na 10-15 minut do zamrażarki. Smacznego:)




20 komentarzy:

  1. jeżeli jak kinder czekolada to już jestem fanką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. AAAAAAAAAAAAAA chcę takie :) I to już :) Jutro pędzę po mleko w proszku (chociaż za nim nie przepadam) i turlam trufelki :) Wyglądają wspaniale :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeju,
    są po prostu zabójcze.
    uzależniłam się od oglądania tych kuleczek!

    OdpowiedzUsuń
  4. :) dziękuję Wam bardzo.
    No i pędźcie je robić, bo naprawdę warto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ile ich wychodzi z podanego przepisu?

      Usuń
    2. trzydzieści i trochę:)

      Usuń
  5. Zdjęcia wyglądają rewelacyjnie. Aż się chce sięgnąć po jedną trufle :) Przepis zapisany

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudo!!!
    Właśnie się nimi zajadam :)
    Uwielbiam wręcz !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli mogłabym wiedzieć, ile tak mniej więcej wychodzi ich z podanych składników? Przepis bardzo mnie zaintrygował i chciałabym zrobić te czekoladowe trufelki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że ponad 30, kluczowe jest jak duże je zrobisz:)

      Usuń
  8. Witam zrobilam te trufle z podwojnej porcji , sa smaczne ale zbyt bardzo czuc to mleko w proszku. :) pozdrawiam i fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam w takim razie do eksperymentowania, zawsze można pozmieniać proporcje tak, żeby były dla nas idealne, pozdrawiam!:)

      Usuń
  9. Czy mleko powinno się rozpuścić? W mojej masie widać granulki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masa powinna być gładka, bez żadnych grudek. Jeśli mam ładne, sypkie mleko dodaję je prosto z paczki, ale czasem je przesiewam. Mieszam energicznie drucianą trzepaczką. Nigdy nie miałam grudek. Spróbuj najpierw dodać trochę mleka w proszku, wymieszaj, dopiero teraz wlej masło i resztę mleka. Dzisiaj tak robiłam, bo miałam wyjątkowo zbrylone mleko (oczywiście zawsze je przesiej w takiej sytuacji). Mam nadzieję, że wszystko się uda:)

      Usuń
  10. ale apetyczne zdjęcia! pogoda taka szara, smutno tak bardzo, chyba sama je przyrządzę :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobry pomysł, są świetnymi poprawiaczami humoru (sprawdzone info:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Hej!
    Mi niestety nie wychodzi, jest zbyt klejące i lejące aby formować kuleczki. a stało w lodówce cała noc. :( co robic?

    OdpowiedzUsuń
  13. czesc, przykro mi, że tak się dzieje. Myślę, że powinnaś (powinieneś?:) zredukować ilość śmietany do 75 lub nawet 50 g - to zmieni konsystencję i niespecjalnie zmieni smak. Jeśli masa nadal będzie zbyt rzadka dodaj więcej mleka w proszku (zacznij od 2 czubatych łyżek i dodawaj stopniowo więcej tylko wtedy, jeśli widzisz, że to konieczne) - to podziała zagęszczająco, ale sprawi, że będą bardziej mleczne i mniej czekoladowe w smaku. Można spróbować uniknąć tego efektu dodając łyżkę lub dwie przesianego kakao. Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl