3 listopada 2014

Bananowe "czekoladki" w 5 minut


Cudowny, prosty, minimalistyczny sposób na słodką, ale wcale nie taką niezdrową przekąskę. Cały zamysł polega na tym, żeby podawać i jeść czekoladki prosto po wyjęciu z zamrażalnika. Dlaczego? dlatego, że banany świetnie nadają się do mrożenia, smakują przy tym trochę jak lody i mają zbliżoną do nich konsystencję, zmrożona czekolada tworzy cudownie chrupiąco-kruchą skorupkę i generalnie całość jest pyszniejsza. Aż mi głupio, jak pomyślę,że to tylko 2 składniki!

Składniki:

twardawy banan
gorzka czekolada w ilości "na oko" ;) (zależy, jak grubą warstą czekolady pokryjecie plasterki)

Plastry banana o grubości ok. 1 cm oblewamy roztopioną gorzką czekoladą i wstawiamy do zamrażalnika.Możemy wcinać już po kilkunastu minutach.Smacznego:)


4 komentarze:

  1. Jak dla mnie idealny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To właśnie jest magia czekolady, im prościej tym samczniej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi się wydaje że w tych batonikach istnieje 3 składnik -albo to wrażenie magii- foto-cytryna lub inny owoc cytrusowy -tworzący kolor żółty - A może to Fata Morgana?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl