2 listopada 2014

Nocna owsianka I – jak szarlotka





Jestem uzależniona od takich owsianek. Są przepyszne, proste i dzięki nim mogę rano spać 10 minut dłużej.

Składniki na 1 porcję:

Równe części płatków owsianych (nie błyskawicznych) i mleka (np. ½ szklanki jednego i drugiego)
1 twarde, soczyste jabłko
¼ łyżeczki cynamonu
Szczypta gałki muszkatołowej
Łyżeczka miodu (lub wg uznania)
1 łyżka pokrojonych migdałów
1 łyżka orzechów włoskich
 opcjonalnie: 1 łyżka masła migdałowego (przypomina smakiem migdałową kruszonkę na szarlotce)

Płatki owsiane zalewamy zimnym mlekiem, dodajemy wszystkie przyprawy, miód, ew. masło migdałowe, orzechy laskowe i migdały. Jabłko kroimy w kostkę i dodajemy do płatków owsianych. Wszystko dokładnie mieszamy. Możemy zostawić kawałek jabłka i odrobinę orzechów do położenia na wierzch. Tak przygotowaną owsiankę wstawiamy wieczorem do lodówki i zajadamy następnego dnia na śniadanie. Smacznego:)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl