Jestem uzależniona od takich owsianek. Są przepyszne, proste i dzięki nim mogę rano spać 10 minut dłużej.
Składniki na 1 porcję:
Równe części płatków owsianych (nie błyskawicznych) i mleka
(np. ½ szklanki jednego i drugiego)
1 twarde, soczyste jabłko
¼ łyżeczki cynamonu
Szczypta gałki muszkatołowej
Łyżeczka miodu (lub wg uznania)
1 łyżka pokrojonych migdałów
1 łyżka orzechów włoskich
opcjonalnie: 1 łyżka masła migdałowego (przypomina smakiem migdałową kruszonkę na szarlotce)
Płatki owsiane zalewamy zimnym mlekiem, dodajemy wszystkie
przyprawy, miód, ew. masło migdałowe, orzechy laskowe i migdały. Jabłko kroimy w kostkę i dodajemy do
płatków owsianych. Wszystko dokładnie mieszamy. Możemy zostawić
kawałek jabłka i odrobinę orzechów do położenia na wierzch. Tak przygotowaną
owsiankę wstawiamy wieczorem do lodówki i zajadamy następnego dnia na
śniadanie. Smacznego:)
pożywna i pyszna owsianka!!
OdpowiedzUsuń