21 grudnia 2014

Ciastka czekoladowo miętowe


Przepyszne ciastka. Nie sądziłam, że posmakują nawet ośmiolatkowi:) Pięknie rosną w piekarniku i mają idealną konsystencję. Nie twardnieją do chrupkości - pod wypieczonym wierzchem środek ciastka pozostaje delikatnie ciągnący. Przepis z książki Nigella Ekspresowo Nigelli Lawson

Składniki:

100 g miękkiego masła
150 g jasnego cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 duże jajko
150 g mąki
35 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Na polewę:

75 g cukru pudru
1 łyżka przesianego kakao
2 łyżki wrzątku
1/4 łyżeczki ekstraktu miętowego

Rozgrzewamy piekarnik do 180*C.
Ubijamy cukier z masłem za pomocą miksera ręcznego lub robota kuchennego. Następnie wlewamy ekstrakt waniliowy i wbijamy jajko.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy w osobnej misce, następnie stopniowo dosypujemy do masy maślanej.
Na koniec dodajemy kawałki gorzkiej czekolady.
Odmierzamy porcje ciasta łyżką stołową i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o odstępach.
Pieczemy przez 12 minut i zostawiamy do ostygnięcia.
Wszystkie składniki polewy podgrzewamy w garnuszku na małym gazie, do połączenia składników. Z pomocą łyżeczki robimy zyg-zaki glazury na każdym ciasteczku. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl