20 grudnia 2014

Podstawowe kruche ciasteczka (zachowują kształt!)



Świetny przepis - baza, który jeszcze ani razu mnie nie zawiódł.  Możecie zaszaleć z najbardziej oryginalnymi foremkami - ciasteczka zachowują kształt po upieczeniu i doskonale nadają się do dekorowania a nawet do powieszenia na choince. Przepis z TEJ strony:)

Składniki:
175 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
400 g lub więcej mąki pszennej (najlepiej włoskiej 00 )
1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli

W jednej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą - odstawiamy.
W drugiej misce masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie pojedynczo dodajemy jajka, po każdym mieszamy. Wlewamy ekstrakt waniliowy.
Teraz suche składniki wsypujemy do masy maślano - jajecznej. Mieszamy dość energicznie ręką a następnie chwilę ugniatamy - do połączenia się składników. W razie potrzeby można dodać kilka łyżek mąki, ale nie przesadzamy, bo ciasto będzie zbyt twarde.

Dzielimy ciasto na 2 części, formujemy z każdej dysk o grubości ok. 2 cm, zawijamy porcje ciasta w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Po tym czasie kładziemy porcję ciasta na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5 mm. Wycinamy ciastka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10-12 minut w 175*C. Po upieczeniu i ostygnięciu dekorujemy. Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl