4 kwietnia 2015

Miętowe brownies After Eight


Klasyka, która nigdy się nie nudzi. Tym razem pod postacią brownie. Ciasto jest  cudownie wilgotne, mocno czekoladowe, ciężkie - musimy tylko uważać, żeby nie piec go zbyt dlugo. Smak mięty jest wyraźny, ale nie przytłaczający. Przepis na samo ciasto z tej strony.

Składniki:

185 g gorzkiej czekolady
185  g masła
85 g mąki
40 g kakao
3 jajka
250 g cukru
80 g miętówek

Polewa:

50 g miętówek
40 g białej czekolady
3 łyżki wody

Piekarnik rozgrzewamy do 180*C.
Masło i ciemną czekoladę roztapiamy na parze. Miętówki mielimy w blenderze na drobny proszek (ewentualnie ręcznie w moździerzu). Wsypujemy je do roztopionej czekolady stopniowo, cały czas mieszając. Odstawiamy masę czekoladową do ostygnięcia. Jeśli utworzą wam się posklejane grudki, możecie potraktować całość blenderem.
Jajka ubijamy z cukrem do momentu, aż podwoją swoją objętość, staną się blade i zgęstnieją.
Do ostudzonej czekolady z masłem i cukierkami powoli wlewamy ubite jajka i całość mieszamy.
Mąkę i kakao przesiewamy do masy czekoladowo-jajecznej i wszystko bardzo delikatnie (!) mieszamy.
Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem formy o wymiarach ok. 20 x 25 cm.
Pieczemy 20 - 25 minut. Wyciągamy z piekarnika, kiedy wbita wykałaczka wychodzi jeszcze nieco ubrudzona. Odstawiamy do ostygnięcia.

Żeby zrobić polewę miętówki kruszymy w blenderze lub ręcznie i umieszczamy w garnuszku z 3 łyżkami wody. Podgrzewamy na średnim gazie aż uzyskamy jednolity syrop.
W misce umieszczamy połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę.
Zalewamy ją ciepłym syropem z miętówek, zostawiamy na 20 sekund, a następnie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy.
Polewę rozprowadzamy na ostudzonym cieście, można ją dodatkowo opruszyć pokruszonymi cukierkami. Smacznego:)



2 komentarze:

  1. Mięta + czekolada... poprostu uwielbiam to połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To brownies wygląda wręcz genialnie! :)
    Świetny pomysł! *.*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl