17 kwietnia 2015

Pudding chia o smaku sernika z truskawkami


Nasiona chia dzięki swojemu neutralnemu smakowi stanowią doskonałe podłoże do wszelkich wariacji smakowych, Od tych lekkich i owocowych, do bardziej deserowych. Gęstość puddingu będzie oczywiście zależała od ilości mleka. Od razu uprzedzam, że z podanych tutaj proporcji uzyskujemy konsystencję mniej więcej kisielu. Żeby otrzymać coś bardziej zbliżonego do kremu/budyniu radziłabym zmniejszyć ilość mleka do ok. 150 ml. Nawiązanie do sernika truskawkowego jest bardzo luźne, nie zmienia to jednak faktu, że pudding jest pyszny a przy tym bardzo zdrowy:)

Składniki na 2 porcje:

2 łyżki nasion chia
250 ml mleka sojowego
truskawki mrożone lub świeże
150 g serka cream cheese lub ricotty
ksylitol/cukier/miód do smaku
opcjonalnie:  pokruszone pełnoziarniste ciasteczka na spód

Nasiona zalewamy mlekiem najlepiej dzień wcześniej, słodzimy i zostawiamy w lodówce na noc. Po ok. 30 minutach warto je chociaż raz przemieszać, bo mogą pozlepiać się w większe grudki.
Truskawki mrożone podgrzewamy w mikrofali przez minutę. Świeże owoce dusimy przez chwilę w rondelku, żeby puściły sok (oczywiście możemy też użyć surowych owoców).
Kiedy wszystkie składowe są gotowe, układamy w szklankach 3 warstwy: ser - truskawki (razem z sokiem, który puściły) - pudding chia. Smacznego:)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl