10 czerwca 2015

Prosty dip koperkowy


Pyszny, lekki, zielony sos, który sprawdzi się nie tylko jako dip do warzyw, ale też na grillu, do sałaty lub do jajek na twardo na śniadanie. Groszek z puszki to bardzo wygodne rozwiązanie, ale jeśli chcecie, żeby był jeszcze bardziej świeży, użyjcie świeżego, podgotowanego groszku.

Składniki:

140 g naturalnego odtłszczonego serka homogenizowanego
pęczek koperku
2/3 szklanki groszku z puszki
opcjonalnie: liście rzodkiewki, młodego szpinaku lub jarmużu
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz

Wszystkie składniki blendujemy razem na gładką pastę. Jeśli konsystencja wam odpowiada - dip gotowy. Natomiast jeśli chcecie go zagęścić polecam dorzucenie paru liści (ja akurat  używałam rzodkiewki).. Nie zmienią specjalnie smaku, za o zagęszczą dip i dodadzą jeszcze więcej zielonego koloru. Przechowujemy w lodówce, najlepiej smakuje schłodzone. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl