Przepyszne, kremowe, nie zamarzają na kamień, do przygotowania w kilkanaście minut - idealne lody. Nie uwierzycie, jaką cudowną konsystencję można uzyskać bez pomocy maszyny do lodów.
Składniki:
400 g słodzonego mleka skondensowanego
450 ml śmietany kremówki
3 czubate łyżki masła orzechowego
1/2 łyżeczki soli
2 Snicersy
100 g orzeszków ziemnych
Śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy. Mleko skondensowane dokładnie mieszamy z masłem orzechowym i solą. Dodajemy tą masę do śmietany i jeszcze chwilę ubijamy, aż uzyskamy dość gęstą, puszystą masę (uważamy, żeby nie przesadzić z ubijaniem, bo śmietana się rozwarstwi!).
Snickersy łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (kiedy będą miękkie, nie mieszamy ich zbyt dokładnie, żeby były widoczne oddzielne pasma czekolady i karmelu). Masę snickersową i orzeszki ziemne łączymy delikatnie z bazą śmietaową - nie do jednolitego połączenia tylko tak, żeby czekoladowe wstążki przeplatały się z główną masą.
Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 6 godzin, najlepiej na noc. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz