Domowy krem smakuje dużo lepiej niż budyń z paczki a wcale nie wymaga dużego nakładu pracy. Nie byłam przekonana do używania całego jajka zamiast samego żółtka, ale ostatecznie konsystencja była idealna i bez żadnej grudki. Gdy zastąpimy cukier zdrowszym odpowiednikiem i użyjemy chudego mleka otrzymamy superlekki, letni deser. Poniżej podaję oryginalny przepis na podstawowy custard.
Składniki na 1 porcję:
1 szklanka mleka
1 łyżka skrobii kukurydzianej
1 jajko
2 łyżki cukru
spora szczypta kardamonu
świeże jeżyny
pistacje
Jajko roztrzepujemy w miseczce razem ze skrobią i odstawiamy. Mleko zagotowujemy z cukrem i kardamonem. Zmniejszamy ogień i wlewamy małą chochelkę gorącego mleka do jajka. Zahartowane jajko ze skrobią przelewamy do garnka z mlekiem i od tej pory nieustannie całość mieszamy. Po krótkiej chwili krem zagotuje się i zgęstnieje. Przekładamy go do miski i przykrywamy folią spożywczą tak, żeby dotykała powierzchni kremu (nie utworzy się dzięki temu skórka).
Schłodzony custard zjadamy z dużą ilością jeżyn, posypany pistacjami. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz