30 grudnia 2015

Sernik pomarańczowy z gorzką czekoladą


Delikatny sernik o pomarańczowym aromacie, z aksamitną polewą z ciemnej czekolady. Żaden z dodatków nie dominuje, dzięki czemu sam ser jest gwiazdą tego deseru. Przepis z tej strony.

Składniki:

225 g czekoladowych herbatników
90 g roztopionego masła

Masa serowa:

1 kg zmielonego twarogu
1 1/3 szklanki cukru
4 jajka
3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 dużej pomarańczy

Polewa:

50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%

Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na drobne okruszki, następnie dokładnie mieszamy z roztopionym masłem. Wylepiamy nimi spód i boki (do wysokości ok. 3 cm) małej tortownicy (średnica 22 cm). Wstawiamy blaszkę do lodówki.
Ser miksujemy z cukrem, aż będzie gładki. Następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem ubijając. Na koniec dodajemy skórkę i sok z pomarańczy, jeszcze raz całość mieszamy.
Wylewamy masę serową na przygotowany spód.
Wstawiamy sernik do piekarnika nagrzanego do 170*C na ok. 60 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy poruszając lekko blaszką brzegi są nieruchome, a sam środek jeszcze delikatnie się trzęsie.
Po upieczeniu odstawiamy do sernik do ostygnięcia na minimum 2 godziny,
Kremówkę z połamaną na kostki czekoladą roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotową polewą dekorujemy wierzch sernika. Smacznego:)



1 komentarz:

  1. Sernik bez dodatku proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej zawsze jest najlepszy. Uwielbiam serniki o aromacie pomarańczowym więc ten zapisuję do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl