18 października 2009

Placek amerykański



Po dłuższej przerwie, kolejny wypiek. Wym razem w nastroju jesienno-świątecznym. Ponieważ pierwszy śnieg już za nami, wezbrała we mnie ochota na bakalie i ciepłe zapachy:) Doskonałe weekendowe ciasto, zniknęło w 20 minut i nawet nie zdążyło wystygnąć. Na szczęście przygotowuje się je równie szybko. Jest mięciutkie i lekko wilgotne od jabłek w środku, natomiast na wierzchu jest pokryte pyszną chrupiącą warstwą. Czuć wyraźnie aromat cynamonu i chrupiące orzechy. Następnym razem upiekę chyba podwójną porcję. Przepis pochodzi z wycinka z gazety (niestety nie wiem jakiej), od babci (z małymi modyfikacjami).

Składniki:

3 jajka
3 duże jabłka
pół cytryny
100g rodzynek
100g orzechów włoskich
150g cukru
130ml oleju
330g mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
ew. lukier

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie, siekamy orzechy (niezbyt drobno). Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka i olej (stale miksując). Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem łączymy delikatnie z masą dużą łyżką. Dodajemy osączone rodzynki, orzechy i jabłka, dokładnie mieszamy. Formę keksową natłuszczamy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto i robimy podłużne nacięcie przez środek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* i pieczemy ok. 50-55 minut. Przestudzone można ozdobić lukrem i orzechami. Smacznego:)

1 komentarz:

  1. mmmmm taki dobry i tak mało roboty
    nawet takiej cukierniczce (hi hi hi) jaka ja jestem wyszło przepysznie
    superprzepis ziomala;*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl