31 grudnia 2009

Trufle pachnące pomarańczą.



Sylwester zbliża się wielkimi krokami, więc i słodkości nie może zabraknąć. Trufelki są proste w przygotowaniu i bardzo efektowne, w sam raz na domowe przyjęcie. W smaku nie ustępują prezencji, intensywny czekoladowy smak, aromat pomarańczy i gładka konsystencja sprawiają, że mam ochotę sięgnąć po kolejnego. Muszę się powstrzymywać, żeby nie zjeść ich wszystkich do wieczora:) Przepis pochodzi z tego bloga (ginger&honey).

Składniki:

200g mleka w proszku
130g masła
200g gorzkiej czekolady pomarańczowej (jeśli nie mamy, dajemy zwykłą + 1,5 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy)
1 łyżka cukru pudru
ew. 3 łyżki wody
dowolne zmielone orzechy do obtoczenia
ew. wiórki czekoladowe

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Do płynnej, lekko przestudzonej czekolady stopniowo wsypujemy mleko, cukier i cały czas mieszamy. Jeżeli jest taka potrzeba (masa jest bardzo gęsta) dodajemy trochę wody. Tak przygotowana mieszanina powinna mieć konsystencję mokrego ciasta (nie może być lejąca), dającego się formować w dłoni. Z jeszcze ciepłej masy formujemy 35 niewielkich kulek (może być trochę ciężko, najlepiej będzie wziąć trochę masy na dłoń, pougniatać ją jakbyśmy wyrabiali ciasto i dopiero formować kulkę), każdą obtaczając w orzechach. Wstawiamy trufle do lodówki na ok 15 minut. Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Joasia, przechodzisz samą siebie. Prześliczne te trufle! ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl