19 stycznia 2010
Lody bananowe z przyprawami
Ultraproste i megasmaczne:) Przygotowanie ich zajmuje dosłownie parę minut, nie wymaga wyciągania maszyny do lodów, a konsystencja i tak jest kusząco kremowa. Choć za oknem śnieżno i mroźno, jeśli nie jesteście chorzy, kaszlący czy smarkający może skusicie się na miseczkę pysznych lodów w domowym zaciszu:)
Składniki:
400ml śmietany kremówki
100g cukru
1 spory dojrzały banan
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z jednej dużej cytryny
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Banan rozcieramy w misce (najlepiej widelcem)z przyprawami i skórką. Łączymy ce śmietaną (delikatnie mieszając łyżką). Tak przygotowaną masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na całą noc. Wyciągamy na 10 minut przed podaniem, by lekko zmiękły. Smacznego:)
Polewa:
duża garść grubo posiekanych orzechów włoskich
1 płaska łyżka miodu
1/2 łyżki masła
ew.: pół łyżeczki kakao
Orzechy lekko podprażamy, dodajemy miód i masło.Czekamy aż wszystko się rozpuści i dokładnie połączy (teraz można dodać kakao). Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, ciepłym polewamy lody.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
poszłam za Twoją radą i po moich wybrykach z brownies zrobiłam sobie te lody
OdpowiedzUsuńłatwe szybkie i przyjemne a i smak ten co byc powinien :)
więcej takich poproszę ziomala ;**