Składniki:
1250g białego sera mielonego cream cheese
6 jajek - osobno białka i żółtka
6 jajek - osobno białka i żółtka
½ kostki masła ( z 250g)
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20g cukru waniliowego
ulubione bakalie (około 2 garści, ale można nie dodawać wcale) - świetnie smakują suszone figi z orzechami włoskimi lub kandyzowana skórka pomarańczowa z migdałami.
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20g cukru waniliowego
ulubione bakalie (około 2 garści, ale można nie dodawać wcale) - świetnie smakują suszone figi z orzechami włoskimi lub kandyzowana skórka pomarańczowa z migdałami.
Masło roztapiamy i odstawiamy, gdy całkiem wystygnie dodajemy je do sera. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel. Powstałą miksturę dodajemy do sera mieszając ręcznie lub za pomoca miksera. Teraz dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie miksujemy lub ucieramy, żeby nie powstały grudki. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z masą serową za pomocą dużej łyzki lub łopatki. Czas na bakalie. Puszczamy wodze fantazji i wzbogacamy sernikową bazę o najróżniejsze pyszności:) Pieczemy w temperaturze 180*C do tak zwanego "suchego patyczka", ok 40 min. W trakcie pieczenia możemy przykryć ciasto folią, żeby wierzch się nie zabrązowił. Smacznego!
Czy ten sernik taki najzwyklejszy, to nie wiem, bo wygląda wyjątkowo! Pozdrawiam!:]
OdpowiedzUsuńNo tak, nazjwyklejszy zawsze dobry ;)
OdpowiedzUsuńNajprostsze są czesto najpyszniejsze - bo klasyczne i zawsze smakuja. Pozdrawiam cieplutko! :)
OdpowiedzUsuńNajzwyklejsze przepisy są zazwyczaj najlepsze :)
OdpowiedzUsuńZachciało mi się takiego tradycyjnego sernika. Twój wyszedł wspaniale!
OdpowiedzUsuńniby najzwyklejszy a w smaku na pewno niezwykły
OdpowiedzUsuńja jak już jem sernik to chyba nawet wolę takie leciutkie (:
OdpowiedzUsuńnie wierzę, że jest najzwyklejszy
OdpowiedzUsuńjest piękny