10 kwietnia 2011

Pizza na miękkim cieście


Byłam zaskoczona, że naprawdę smakuje "pizzowo". Byłam przygotowana na coś w rodzaju omletu, a tu proszę, taka miła niespodzianka. Jest niesamowicie prosta i ostatnio robiłam ją 2 dni z rzędu, jako szybki i smaczny obiad. Przepis pochodzi z książki ubóstwianej przeze mnie Nigelli Lawson "Kuchnia: przepisy z serca domu"

Składniki:
1 jajko
100g mąki
250ml pełnotłustego mleka
100g sera żółtego (Cheddara)
sól do smaku
wybrane dodatki

Piekarnik nagrzewamy do 220*C. Jajko, mleko i mąkę mieszamy razem. Do ciasta dodajemy również połowę startego sera. Wylewamy ciasto do żaroodpornej formy o średnicy 20cm. Pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, posypujemy pozostałymi 50g sera, układamy dodatki (u mnie oliwki i pieczarki). Podpiekamy jeszcze ok.3 minuty. Pizza gotowa do jedzenia. Dobrym dodatkiem będzie sałatka lub cokolwiek zielonego. Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Ha! Tez planuje ja niedlugo zrobic - wyglada pysznie, i u Nigelli, i u ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Do ciasta nie dodajesz żadnych przypraw oprócz soli?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl