Przerwa była bardzo długa, ale nareszcie dodaję nowy przepis:) Szukałam przepisu na czannę masalę w wielu książkach z indyjskimi przepisami, ale żadna nie spełniała moich wymagań, więc połączyłam kilka pomysłów w jedno. Mam nadzieję, że to danie przypadnie wam do gustu. Osobiście jestem wielką fanką szpinaku:) Do tej potrawy genialnie pasują chlebki puri, na które przepis zamieściłam tutaj
Składniki:
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
225 g mrożonego szpinaku w liściach
400 gramowa puszka ciecierzycy (270g po odsączeniu)
5 łyżek wody
5 łyżek jogurtu naturalnego + 1 łyżka tłustej śmietany (niekoniecznie)
2 liście laurowe
5-6 goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 kopiasta łyżeczka curry
1/3 łyżeczki chilli
½ łyżeczki słodkiej papryki
Garść orzechów laskowych
½ dużego pomidora
Rozgrzewamy olej i masło na patelni, zmniejszamy ogień i dodajemy przyprawy razem z orzechami. Smażymy ok. 1 minutę aż się zabrązowią. Teraz dodajemy szpinak i wodę. Podgrzewamy do czasu, aż cała warstewka lodu się roztopi i szpinak porozdziela się na pojedyncze liście. Wsypujemy odsączoną ciecierzycę i podgrzewamy na średnim ogniu ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia, wlewamy jogurt i solimy do smaku. Jeszcze raz stawiamy na ogniu i gotujemy chwilkę, żeby się zagrzało. Pomidora pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Dodajemy po zdjęciu potrawy z ognia. Smacznego:)
Składniki:
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
225 g mrożonego szpinaku w liściach
400 gramowa puszka ciecierzycy (270g po odsączeniu)
5 łyżek wody
5 łyżek jogurtu naturalnego + 1 łyżka tłustej śmietany (niekoniecznie)
2 liście laurowe
5-6 goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 kopiasta łyżeczka curry
1/3 łyżeczki chilli
½ łyżeczki słodkiej papryki
Garść orzechów laskowych
½ dużego pomidora
Rozgrzewamy olej i masło na patelni, zmniejszamy ogień i dodajemy przyprawy razem z orzechami. Smażymy ok. 1 minutę aż się zabrązowią. Teraz dodajemy szpinak i wodę. Podgrzewamy do czasu, aż cała warstewka lodu się roztopi i szpinak porozdziela się na pojedyncze liście. Wsypujemy odsączoną ciecierzycę i podgrzewamy na średnim ogniu ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia, wlewamy jogurt i solimy do smaku. Jeszcze raz stawiamy na ogniu i gotujemy chwilkę, żeby się zagrzało. Pomidora pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Dodajemy po zdjęciu potrawy z ognia. Smacznego:)
bardzo interesujące - i w moim stylu
OdpowiedzUsuńSzpinak uwielbiam.To danie bardzo by mi smakowało.Pyszne połączenia!
OdpowiedzUsuńszpinak uwielbiam, cieciorkę uwielbiam, indyjską kuchnię uwielbiam, więc pewnie też uwielbiam czanna masala... tylko czemu jeszcze jej nie jadłam?? Najwyższa pora to naprawić. Dzięki za inspirację :D
OdpowiedzUsuńMiłego (słonecznego) popołudnia!
Zapisuję przepis, bo uwielbiam szpinak w takich daniach!
OdpowiedzUsuńPyszne!
Pozdrawiam serdecznie:)
I u mnie teraz przerwa za względu na nadmiar nauki :) Podoba mi się ten przepis! Z chlebkami komponuje się idealnie :)) Uściski!
OdpowiedzUsuń