23 czerwca 2011

Gorąca czekolada na pocieszenie


Właściwie trochę oszukuję pisząc, że jest to czekolada. Tak na prawdę to kakao, ale za Duża ilość ciemnego, gorzkiego proszku sprawia, że smak staje się niezwykle intensywny i prawdziwie czekoladowy. Delikatnie zagęszczoną i kremową konsystencję zapewnia dodatek masła orzechowego. Najważniejsze jest jednak to, że masło z orzeszków ziemnych jest delikatnie słone. Ten akcent jest bardzo pożądany, dlatego nie dodawajcie nutelli i tym podobnych. Ja zawsze słodzę kakao miodem, bo on dodaje troszeczkę specyficznej ostrości, ale jeśli bardzo nie lubicie miodu, dodajcie cukru trzcinowego. I na koniec dodam tylko, że bita śmietana jest absolutnie niezbędna do uzyskania odpowiedniego smaku i efektu. Dla filiżanki tych pyszności można na chwilę zarzucić dietę:)

Składniki na 1 porcję:

250ml mleka
1 czubata łyżka dobrego, gorzkiego kakao
1 kopiasta łyżeczka gładkiego masła orzechowego
miód lub cukier do smaku (powinno być słodkie)
bita śmietana
gorzka czekolada lub cukier cynamonowy do posypania

Masło orzechowe i mleko umieszczamy w garnuszku na niewielkim ogniu. Mieszamy trzepaczką lub mątewką do momentu, aż masło rozpuści się w mleku i nie będzie żadnych grudek. Dodajemy kakao i również mieszamy do momentu, aż konsystencja będzie jednolita. Podgrzewamy do zagotowania i słodzimy. W razie potrzeby przecedzamy przez sitko. Podajemy z czapą bitej śmietany, posypane cukrem cynamonowym lub wiórkami gorzkiej czekolady. dobrym pomysłem byłyby też rurki waflowe. Smacznego:)

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl