30 czerwca 2011

Sernik czekoladowy z masłem fistaszkowym


Najpyszniejszy sernik, jaki kiedykolwiek jadłam. Nie jestem ich fanką, ale to cudo, to zupełnie co innego. Mogłabym się rozpływać na jego temat przez wiele linijek, ale oszczędzę wam tego i powiem tylko, że koniecznie musicie go spróbować. Przepis pochodzi z książki pięknej Nigelli Lawson "Kuchnia".

Składniki na spód:
200g pełnoziarnistych herbatników
50g solonych fistaszków
100g łezek z gorzkiej czekolady (chocolate chips)
50g niesolonego masła o temperaturze pokojowej

Na nadzienie:
500g serka śmietankowego (cream cheese)
3 jajka
3 żółtka
300g miałkiego cukru
125ml kwaśnej śmietany
250g gładkiego masła fistaszkowego

Na pomadę:
250ml kwaśnej śmietany
100g łezek z mlecznej czekolady (chocolate chips)
30g jasnego cukru trzcinowego

Rozgrzewamy piekarnik do 170*C, potem miksujemy w malakserze herbatniki, fistaszki, łezki z gorzkiej czekolady i masło na spód. Gdy składniki się połączą i zlepią w kulę, przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 23cm i wylepiamy dno oraz boki (nie na całej wysokości) równą warstwą. Wstawiamy do lodówki i zabieramy się za nadzienie.
Do umytego pojemnika malaksera wkładamy serek śmietankowy, jajka i żółtka, cukier, kwaśną śmietanę i masło fistaszkowe, po czym wszystko razem miksujemy na gładką masę.
Wylewamy masę serową na schłodzony spód w tortownicy i pieczemy godzinę, ale sprawdzamy już po 50 minutach. Wierzch – i tylko wierzch – powinien być ścięty i suchy.
Wyjmujemy sernik z piekarnika i zajmujemy się robieniem pomady. Kwaśną śmietanę wraz z czekoladą i cukrem trzcinowym podgrzewamy w rondelku na małym gazie, mieszając, by składniki się połączyły. Zdejmujemy z ognia.
Nakładamy łyżką pomadę i delikatnie rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, uważając, by nie uszkodzić powierzchni. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na ostatnie 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w foremce, aż ostygnie, potem przykrywamy i schładzamy przez noc w lodówce. Przed podaniem wyjmujemy sernik z lodówki, by się lekko ogrzał; to ułatwi wyjęcie go z tortownicy. Nie trzymamy w cieple zbyt długo, bo zmięknie i trudno go będzie pokroić.Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Taki serniczek to bajka!
    Właśnie potrzebuję czegoś do wieczornej kawy...

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie wczoraj przeglądałam tę książkę, ale niestety ten sernik mi umknął, Twój wygląda wspaniale, musi też tak smakować

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl