1 września 2011

Kanapka Elvisa


Zjadłam tą kanapkę na śniadanie i szczerze mówiąc, nie potrzebowałam już niczego więcej do końca dnia. Jest bardzo sycąca, a przy tym dość tłusta :) Podany przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella Bites" i, jak podaje autorka, oryginalna receptura zawierała większą ilość masła orzechowego i banana :)

Składniki na 1 porcję:


1 mały dojrzały banan
2 kromki białego chleba
2 płaskie łyżki gładkiego masła orzechowego
2 łyżki masła

Rozgnieć, lub pokrój banana. Kromki lekko rumienimy w tosterze, następnie jedną smarujemy masłem orzechowym, a na drugiej kładziemy banana. Składamy kromki i smażymy na maśle, do czasu aż obie strony będą złotobrązowe. Przekładamy na talerz, kroimy na pół po przekątnej i zajadamy. Smacznego:)

 

3 komentarze:

  1. O ludzie! To da się włożyć jeszcze więcej masła orzechowego do takiej małej kanapeczki? Dla mnie taka ilość wystarczy, na cały tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha, pamiętam jak ją robiłam - w najgorsze mrozy, przed wyjściem na zewnątrz :D Normalnie zaspokaja zapotrzebowanie energetyczne na cały dzień, zgadzam się! Bardzo wygodna rzecz dla leniuchów...

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś robiłam omlet z masłem orzechowym i bananem i pamiętam, że był przepyszny, ale Twoja kanapka jeszcze lepiej wygląda!
    Zrobię sobie na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl