22 grudnia 2011

Rolada bezowa (z czekoladowo-wiśniowym nadzieniem)


Rolada bezowa to genialny sposób na wykorzystanie białek, pozostałych z pieczenia innych ciast. Wbrew pozorom jest bardzo prosta w wykonaniu, a efekt końcowy wygląda naprawdę imponująco. Na początku nie byłam przekonana co do nadzienia, ale okazało się naprawdę pyszne, niezbyt ciężkie, raczej delikatne i kremowe. Ważne, żeby konfitura nie była zbyt słodka, a kakao prawdziwe, gorzkie.


Składniki na bezę:

230ml białka (z ok. 6 jajek)
220g cukru
2 łyżeczki octu jabłkowego
1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki na nadzienie:

120g niskosłodzonej konfitury wiśniowej (powinna być jak najrzadsza; najlepiej domowa:)
1 czubata łyżka nutelli
1 łyżeczka dobrego kakao
80g niewolonego masła


Nagrzewamy piekarnik do 135*C. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je przez 3-4 minuty, do uzyskania piany zachowującej swój kształt, ale nie bardzo sztywnej. Następnie stopniowo dosypujemy cukier, stale ubijając. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca (zajmie to dodatkowe 4-5 minut), dodajemy do niej ocet i mąkę ziemniaczaną; tym razem nie ubijamy już masy mikserem, lecz delikatnie mieszamy pianę dużą łyżką. Tak przygotowaną miksturę wykładamy równomiernie na wyłożona papierem do pieczenia blachę o wymiarach 34x38cm (lub o podobnych wymiarach) starając się, aby wierzch był w miarę gładki. Pieczemy 20 minut w temperaturze 135*C, po czym zmniejszamy temperaturę do 100*C i pieczemy jeszcze przez ok. 20-25 minut ( w sumie ok. 45 minut). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia i pozbywamy się papieru do pieczenia.

Wszystkie składniki  na nadzienie rozpuszczamy w garnuszku na małym gazie. Kiedy całość się połączy będzie dość płynna, ale po ostudzeniu (ok. 15 minut) nabierze odpowiedniej konsystencji. Rozprowadzamy masę na bezowym blacie zostawiając po 5cm wolnego miejsca przy krawędziach. Delikatnie zwijamy całość w roladę. Nam najbardziej smakowała następnego dnia. Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. trzeba przyznać, że wygląda genialnie, bardziej reprezentacyjnie i elegancko od jej klasycznej wersji ;) przepyszne nadzienie! to połączenie musi się sprawdzać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jak pomysłowo :) Nie wpadłabym na to żeby z bezy zrobić roladę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, rozpłynęłam się! Ależ to musi być pyszne! Białka zostają mi po zrobieniu advocata, więc jak następnym razem będę go produkować, to zrobię taką bezę:)
    Pobuszuję sobie u Ciebie, bo widzę, że bardzo smakowicie tutaj jest:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mogę spokojnie patrzeć na Twoje zdjęcie rolady bezowej. Kocham bezy miłością absolutną i takie zdjęcia przyprawiają mnie o szybsze bicie serca. Pyszności nad pysznościami.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl