Pyszne muffiny, smakiem na prawdę przypominające pączki (wyglądem zresztą też:) Bardzo polecam jako alternatywę dla pączków w tłusty czwartek:) Jeśli chodzi o kształt, powinny wyglądać jak tradycyjne muffinki, chyba tylko w przypadku moich wystąpiła taka anomalia:) Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na 10 sztuk:
170g miałkiego cukru
1 duże jajko
190g mąki, przesianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
60ml oleju roślinnego
180ml tłustego mleka (można zastąpić chudym)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do obtoczenia:
30g (2 łyżki) niewolonego, stopionego masła
115g miałkiego cukru do obtoczenia
Nagrzewamy piekarnik do 180*C. Delikatnie natłuszczamy formę do muffin olejem lub sprayem do pieczenia (nie wykładamy jej papilotkami). W dużej misce ubijamy jajka z cukrem, aż nabiorą jasnego koloru. W osobnym naczyniu mieszamy mąkęm proszek do pieczenia, sól i gałkę. Wsypujemy sypkie składniki do jajecznej mikstury i mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy olej, mleko i wanilię i ponownie mieszamy. Napełniamy zagłębienia na muffinki do ok. ¾ wysokości. Pieczemy 15-18 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie czysty po wyjęciu. Kiedy muffiny są gotowe i przestudzone wyjmujemy je z formy, smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w cukrze. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego:)
Wyglądają prześlicznie... I bardzo intrygująco! ;)
OdpowiedzUsuńurocze! takie puszyste. a na dodatek
OdpowiedzUsuńcudnie obtoczone w cukrze. wyglądają ślicznie.
Nigdy takich nie robiłam. Może się skusze na nie w czwartek;-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Świetny przepis,najważniejsze,ze nie trzeba stać przy kuchence i smażyć :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają:D I muszą być pyszne, na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńAle ładne! Podsyłam przepis mamie :). Ona kocha wszelkie pączkowe wariacje :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam muffiny wczoraj, ale troszkę z innego przepisu. Muszę przyznać, że są całkiem ciekawe w smaku;)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa, czy naprawdę smakują jak pączki :) A wyglądają super!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł,warto spróbować!
OdpowiedzUsuń