19 lutego 2012

Chlebek bananowy z wiśniami i kokosem


Chlebek bananowy to jedno z najprostszych ciast. Podaję Wam wersję nieco mniej klasyczną, z dodatkiem wiśni i kokosa. Na co dzień nie jadam bananów, dlatego sądziłam, że nakarmię chlebkiem innych, ale okazało się, że jest tak niesamowicie wilgotny i pyszny, że sama nie mogłam się odjeść. Wydaje się niepozorny, ale naprawdę warto go upiec. Przepis pochodzi oczywiście z książki pięknej (teraz szczuplejszej:) Nigelli Lawson "Kuchnia".


Składniki:

125g niesolonego masła o temperaturze pokojowej + trochę do posmarowania formy
4 średniej wielkości banany (ok.500g przed obraniem)
150g miałkiego cukru
2 jajka
175g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
100g suszonych wiśni
100g wiórków kokosowych

Rozgrzewamy piekarnik do 170*C. Wykładamy keksówkę o długości ok. 20cm papierową foremką, lub wyścielamy dno papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Masło roztapiamy w rondlu i zdejmujemy z ognia. Banany obieramy i rozgniatamy w miseczce.
W misce miksujemy cukier z przestudzonym masłem, potem dodajemy banany i jajka nadal miksując. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, mieszając delikatnie łyżką. Na koniec dodajemy suszone wisnie i wiórki kokosowe. Wszystko razem mieszamy i wykładamy do przygotowanej formy.
Pieczemy 45-50 minut, aż ciasto będzie odstawać od brzegów formy a z wierzchu w dotyku będzie sprężyste. Po wyjęciu z piekarnika studzimy w formie przez 10 minut, potem wyjmujemy (nadal w papierowej foremce) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego:)


5 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś taki z kokosem bez wiśni, świetne są te chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszny! Nic, tylko go upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam ochotę go spróbować!
    pozdrawiam i zapraszam do siebie,
    www.gastronomygo.blogspot.com
    szana ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bananowe chlebki są takie kuszące!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl