Chlebek bananowy to jedno z najprostszych ciast. Podaję Wam wersję nieco mniej klasyczną, z dodatkiem wiśni i kokosa. Na co dzień nie jadam bananów, dlatego sądziłam, że nakarmię chlebkiem innych, ale okazało się, że jest tak niesamowicie wilgotny i pyszny, że sama nie mogłam się odjeść. Wydaje się niepozorny, ale naprawdę warto go upiec. Przepis pochodzi oczywiście z książki pięknej (teraz szczuplejszej:) Nigelli Lawson "Kuchnia".
Składniki:
125g niesolonego masła o temperaturze pokojowej + trochę do posmarowania formy
4 średniej wielkości banany (ok.500g przed obraniem)
150g miałkiego cukru
2 jajka
175g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
100g suszonych wiśni
100g wiórków kokosowych
Rozgrzewamy piekarnik do 170*C. Wykładamy keksówkę o długości ok. 20cm papierową foremką, lub wyścielamy dno papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Masło roztapiamy w rondlu i zdejmujemy z ognia. Banany obieramy i rozgniatamy w miseczce.
W misce miksujemy cukier z przestudzonym masłem, potem dodajemy banany i jajka nadal miksując. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, mieszając delikatnie łyżką. Na koniec dodajemy suszone wisnie i wiórki kokosowe. Wszystko razem mieszamy i wykładamy do przygotowanej formy.
Pieczemy 45-50 minut, aż ciasto będzie odstawać od brzegów formy a z wierzchu w dotyku będzie sprężyste. Po wyjęciu z piekarnika studzimy w formie przez 10 minut, potem wyjmujemy (nadal w papierowej foremce) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego:)
Robiłam kiedyś taki z kokosem bez wiśni, świetne są te chlebki :)
OdpowiedzUsuńAle pyszny! Nic, tylko go upiec:)
OdpowiedzUsuńmam ochotę go spróbować!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie,
www.gastronomygo.blogspot.com
szana ;)
bananowe chlebki są takie kuszące!
OdpowiedzUsuń