9 sierpnia 2012

Szybkie brownies

Szybkie brownies są faktycznie szybkie. A przy tym idealnie miękkie i intensywnie czekoladowe. Ostatnio na blogu stuknął setny post (mithi lassi), a ja nawet nie zauważyłam. Wypadałoby upiec jakiś tort:) Ale póki co muszą wystarczyć te czekoladowe pyszności. Przepis pochodzi z książki Nigelli "Kuchnia".


 Składniki:

150g niesolonego masła
300g jasnego cukru muscovado
75g kakao, przesianego
150g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Szczypta soli
4 jajka
150g czekolady mlecznej, posiekanej na małe bryłki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ew. cukier puder do posypania

Rozgrzewamy piekarnik do 190*C. Przygotowujemy kwadratową blachę o boku 25cm i głębokości 5cm wyłożona folią aluminiową lub foremkę aluminiową o wymiarach 30 x 20 x 5cm. W średnim rondlu roztapiamy masło na małym ogniu.
Gdy masło jest płynne, wsypujemy cukier mieszając drewnianą łyżką (nadal na małym ogniu). Przesiewamy do jednej miski kakao, mąkę, sodę oczyszczoną i szczyptę soli i dodajemy do masła w rondlu. Masa będzie dosyć sucha. Zdejmujemy z ognia.
W misce trzepaczką ubijamy jajka z ekstraktem waniliowym i dodajemy do masy w rondlu.
Wsypujemy posiekana czekoladę i szybko przekładamy do wyłożonej folią aluminiową blachy lub aluminiowej foremki. Pieczemy 20-25 minut. Ciasto będzie wyglądać na upieczone i z wierzchu suche, ale patyczek, którym nakłujemy ciasto będzie ubrudzony. Tak ma być. Odstawiamy ciasto do przestygnięcia a następnie kroimy na 16 kwadratów. Smacznego:)

4 komentarze:

  1. ależ czarne! doskonałe
    warto usunąć weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń
  2. takie brownies to opcja dla mojego braciszka ,uwielbia takie ciasta ;p

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl