2 października 2013

Risotto z gruszkami i gorgonzolą. Przepyszne





 Przepyszne, jesienne danie. Idealne na coraz chłodniejsze popołudnia.

Składniki:

300g ryżu arborio
180g gorgonzoli
150ml białego wytrawnego wina
350g gruszek
1 cebula (ok. 50g)
2 liście laurowe
1 l bulionu warzywnego
Oliwa z oliwek (kilka łyżek)
Ew. sól i pieprz

Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni. Cebulę siekamy dość drobno i wrzucamy na gorący tłuszcz. Podsmażamy na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty i dosypujemy ryż. Potrząsając patelnią upewniamy się, że wszystkie ziarenka dokładnie obtoczą się w oliwie. Kiedy zacznie „syczeć” po ok. 1 minucie, dolewamy wino.  Kiedy odparuje, wlewamy pierwszą chochlę gorącego bulionu i zmniejszamy ogień, nie przykrywamy. W tym momencie dodajemy do ryżu również liście laurowe. Mieszamy jedynie potrząsając patelnią oraz przejeżdżając łopatką po ściankach patelni, zabezpieczając przed przywarciem – dzięki temu nie rozgnieciemy ziarenek i risotto nie będzie kleiste. Kiedy porcja bulionu zostanie wchłonięta przez ryż, dolewamy kolejną i tak do momentu, aż uzyskamy odpowiednią miękkość ryżu.

Gruszki pozbawiamy nasion i kroimy na ćwiartki, a następnie na dość cienkie plasterki. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła z odrobiną oliwy z oliwek i podsmażamy owoce. Powinny mieć piękny złoty kolor.

Kiedy zużyjemy już bulion, powinniśmy otrzymać kremowe risotto, ziarenka nie mogą być zbyt rozgotowane, lecz al dente – zajmuje to ok. 25-30 minut. Wyłączamy gaz i wyjmujemy liście laurowe. Do gorącego ryżu dodajemy ¾ podsmażonych plasterków gruszek, łyżkę masła i pokruszoną w palcach gorgonzolę. Masło i ser rozpuszczą się sprawiając, że konsystencja będzie jeszcze bardziej kremowa.

Podajemy z kilkoma plasterkami gruszki na wierzchu. Smacznego:)



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl