14 listopada 2014

Dyniowe puree


Nie wstawiam konkretnego przepisu, tylko wskazówki, dlatego, że wszystko zależy od tego, jak dużo puree chcecie przyrządzić, jak drobno pokroicie dynię itd. Nie jest to żadne specjalne danie, ale będzie składnikiem innych przepisów, dlatego istotne było dla mnie, żeby znalazło się na blogu:)

Składniki:

dynia
oliwa
woda

Do napełnienia średniej wielkości słoiczka (ok. 350 ml, jak na zdjęciach) użyłam ok. 700 g dyni.

Dynię pozbawiamy pestek i kroimy na podłużne łódeczki, nie obieramy. Każdy kawałek smarujemu odrobiną oliwy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 20 - 25 minut (jeśli pokroicie dyniędrobniej, np. w kostkę, wystarczy krótszy czas). Kiedy dynia po wbiciu widelca, albo patyczka będzie miękka, jak ugotowany ziemniak, możemy wyciągać.
Po ostudzeniu można ewentualnie ściągnąć skórę (ja na niektórych kawałkach zostawiłam, bo była cienka i miękka). Kawałki dyni blendujemy na gładki mus dodając kilka łyżek wody. Konsystencja powinna być lekka, ale nie płynna, tak że powierzchnia zachowuje kształt po zamieszaniu łyżką.
W zamkniętym słoiczku możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl