30 grudnia 2014

Makaroniki z chałwowym kremem


Nie wyszły idealnie, ale i tak nieźle jak na pierwszy raz:) Warto spróbować i przekonać się, że nie są niewykonalne. Smakują genialnie, a to najważniejsze. 

Składniki na makaroniki:

58 g mąki migdałowej (drobno zmielonych, blanszowanych migdałów)
115 g cukru pudru
72 g białka z jajka
36 g białego cukru
szczypta soli

Składniki na krem chałwowy:

1 żółtko
1 łyżka cukru
4 łyżki masła
100 g chałwy
sezam

Jeśli nie mamy gotowej mąki migdałowej, mielimy płatki migdałowe lub całe migdały razem z cukrem pudrem do momentu, aż utworzą drobny proszek (nie za długo, bo zrobimy masło migdałowe!)
Zmielone migdały i cukier puder przesiewamy do miski,
W osobnej misce umieszczamy białko, zwykły cukier i sól. Ubijamy pianę mikserem przez 3 minuty na średniej prędkości i następnie przez kolejne 3 minuty na najwyższej.  W ostatniej minucie ubijania możemy dodać wybrany barwnik spożywczy.
Przesiewamy suche składniki do ubitej bezy i delikatnie wszystko mieszamy metodą "na zakładkę". Mieszamy do momentu, aż masa zacznie przypominać lawę, a upuszczona na powierzchnię łyżeczka masy wchłonie się po upływie ok. 20 sekund.
Napełniamy ciastem rękawy cukierniczy i wyciskamy równe, okrągłe porcje na blachę wyłożoną pergaminem.
Po nałożeniu uderzamy blachą o stół 2 razy (dość mocno), obracamy ją o 90 stopni i ponownie uderzamy 2 razy.
Odstawiamy surowe makaroniki na 45-60 minut, żeby na ich powierzchni powstała lekko wyschnięta warstwa.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 135*C.
Wstawiamy makaroniki do piekarnika na 18 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na blaszce do całkowitego ostygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy krem, Żółtko ucieramy z łyżką cukru na parze (w misce nad garnkiem z parującą wodą, tak żeby dno miski nie dotykało tafli wody), aż stanie się jasne i puszyste. Odstawiamy.

Chałwę rozdrabniamy i umieszczamy w rondlu z 4 łyżkami masła. Roztapiamy całość na małym ogniu i mieszamy do momentu, aż powstanie gładka pasta. Jeszcze gorącą chałwę wlewamy cienkim strumieniem do żółtka z cukrem i całość ubijamy, Zostawiamy krem do ostygnięcia.

Nakładamy ok. 1 łyżeczkę kremu na ciasteczko, następnie składamy je z drugim. Obtaczamy brzegi makaroników w sezamie.

Prążki, które widzicie na zdjęciach, uzyskałam malując ciastka szerokim pędzlem zanurzonym w czerwonym barwniku z kilkoma kroplami wody.

Smacznego:)




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl