Pyszna jak w kawiarni, albo nawet lepsza:)
Składniki na 4 porcje:
500 ml mleka
120 g gorzkiej czekolady (połamanej/posiekanej na mniejsze kawałki)
20 g dobrego jakościowo kakao
20 g skrobii ziemniaczanej
20 g brązowego cukru
bita śmietana
W miseczce rozcieramy skrobię z kilkoma łyżkami zimnego mleka na gładką pastę i odstawiamy.
Przygotowujemy trzepaczkę i garnek.
Do garnka wlewamy mleko i kakao. Stawiamy na średnim gazie i dokładnie mieszamy całość trzepaczką, żeby pozbyć się wszystkich grudek sproszkowanego kakao.
Kiedy płyn będzie jednolity i lekko ciepły wsypujemy czekoladę. Nadal mieszamy całość dokładnie do momentu, aż kolor stanie się jednolity, bez grudek i cała czekolada będzie roztopiona.
Zdejmujemy mocno podgrzaną czekoladę z ognia i wlewamy pastę ze skrobi, cały czas ubijając, żeby uzyskać idealnie aksamitną konsystencję.
Ponownie stawiamy całość na gazie, ale tylko na kilkanaście sekund - aż pojawią się pierwsze bąbelki na powierzchni.
Rozlewamy płynne szczęście do 4 filiżanek i podajemy z bitą śmietaną. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz