21 grudnia 2014

Zdrowy "trifle"


Płatki owsiane, siemię i miód zamiast ciasta nasączonego alkoholem; mus bananowy zamiast bitej śmietany; kwaskowate owoce dla kontrastu i orzechy do chrupania. Na śniadanie albo na deser. Pycha!

Składniki na 2 porcje:

1 dojrzały banan
4 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka nasion słonecznika
2-3 łyżki miodu
garść dowolnych orzechów
2 owoce marakuji
1/2 dużego granata
1 kiwi

Płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, żurawinę, miód i połowę orzechów  podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, aż miód się rozpuści i połączy wszystkie składniki. Miodową masą wykładamy dna dwóch naczyń.
Banana miksujemy z jogurtem greckim na gładki mus. Wykładamy go na ostudzony spód.
Ziarna granatu, wydrążony miąższ marakuji, kiwi i pozostałe orzechy będą trzecią, wierzchnią warstwą.
"Trifle" wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Smacznego:)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl