"Mleko" smakuje trochę jak owsianka, jest delikatne i dobrze łączy się z wieloma składnikami nie przytłaczając ich. W dodatku jest zdrowe, beztłuszczowe, wegańskie, a co najważniejsze - mamy kontrolę nad tym, z czego i jak zostanie przyrządzone.
Zdecydowanie polecam podane proporcje wody do płatków = 3:1. Metodą prób i błędów przekonałam się, że w ten sposób uzyskamy najlepszą konsystencję - niezbyt wodnistą, a zarazem nie przesadnie treściwą - po prostu porównywalną do mleka.
Składniki na 1 litr:
1 szklaka płatków owsianych górskich
3 szklanki wody w temperaturze pokojowej (osobno woda do początkowego namoczenia płatków!)
szczypta soli
miód wg uznania
opcjonalnie: cynamon
Płatki zalewamy wodą o temperaturze pokojowej (używamy tyle wody, żeby w całości pokryła płatki). Odstawiamy na minimum 20 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzamy płatki i wylewamy wodę, w której się moczyły.
Teraz dodajemy do nich nasze 3 szklanki wody, sól i ewentualne dodatki, jak miód czy przyprawy i blendujemy całość przez 2 -3 minuty przy użyciu ręcznego lub wolnostojącego blendera.
Powstałą płynną masę przelewamy przez gęste sitko (ja zrobiłam to 3 razy; można posłużyć się czystą tkaniną i odcisnąć całość jak ser).*
Mleko przechowujemy w szczelnym słoiku lub butelce, w lodówce do 4-5 dni**. Sprawdza się świetnie z musli, granolą, w koktajlach owocowych i warzywnych, do kawy i herbaty. Smacznego:)
*Pozostałą po przecedzaniu pulpę owsianą można wykorzystać. Wystarczy 1 jajko, szczypta proszku do pieczenia, jabłko pokrojone w kostkę i cynamon, żeby usmażyć pyszne racuszki.
** Stojąc w lodówce mleko się rozwarstwi. To normalne, w końcu nie dodaliśmy do niego żadnych stabilizatorów:) Przed użyciem wystarczy wstrząsnąć.
Zdecydowanie polecam podane proporcje wody do płatków = 3:1. Metodą prób i błędów przekonałam się, że w ten sposób uzyskamy najlepszą konsystencję - niezbyt wodnistą, a zarazem nie przesadnie treściwą - po prostu porównywalną do mleka.
Składniki na 1 litr:
1 szklaka płatków owsianych górskich
3 szklanki wody w temperaturze pokojowej (osobno woda do początkowego namoczenia płatków!)
szczypta soli
miód wg uznania
opcjonalnie: cynamon
Płatki zalewamy wodą o temperaturze pokojowej (używamy tyle wody, żeby w całości pokryła płatki). Odstawiamy na minimum 20 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzamy płatki i wylewamy wodę, w której się moczyły.
Teraz dodajemy do nich nasze 3 szklanki wody, sól i ewentualne dodatki, jak miód czy przyprawy i blendujemy całość przez 2 -3 minuty przy użyciu ręcznego lub wolnostojącego blendera.
Powstałą płynną masę przelewamy przez gęste sitko (ja zrobiłam to 3 razy; można posłużyć się czystą tkaniną i odcisnąć całość jak ser).*
Mleko przechowujemy w szczelnym słoiku lub butelce, w lodówce do 4-5 dni**. Sprawdza się świetnie z musli, granolą, w koktajlach owocowych i warzywnych, do kawy i herbaty. Smacznego:)
*Pozostałą po przecedzaniu pulpę owsianą można wykorzystać. Wystarczy 1 jajko, szczypta proszku do pieczenia, jabłko pokrojone w kostkę i cynamon, żeby usmażyć pyszne racuszki.
** Stojąc w lodówce mleko się rozwarstwi. To normalne, w końcu nie dodaliśmy do niego żadnych stabilizatorów:) Przed użyciem wystarczy wstrząsnąć.
domowe mleko owsiane i to jeszcze z nutą cynamonu to coś pysznego!
OdpowiedzUsuń