2 kwietnia 2015

Domowe POCKY (paluszki w czekoladzie)


Prosta i smaczna słodka przekąska. Można pokusić się o upieczenie własnych paluszków, ale sklepowe też świetnie się nadają. Podobne paluszki w czekoladzie można kupić, ale w tych robionych własnoręcznie uwielbiam dziesiątki możliwości i kombinacji, które można wypróbować, Podaję Wam tylko pomysł i pokazuję smaki, które się wg mnie sprawdzają, ale zachęcam do tworzenia własnych kompozycji.

Składniki:

Naturalne paluszki grissini (jeśli ich nie dostaniecie, wystarczą zwykłe paluszki, lekko solone lub z sezamem)
100 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady
pokruszone ciasteczka Oreo
solone migdały i orzechy nerkowca, posiekane
sezam

2/3 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostałą 1/3 kroimy na mniejsze kawałki i odkładamy. Roztopioną czekoladę ściągamy znad pary i  wsypujemy do niej pozostałą część. Mieszamy całość dokładnie, aż dosypana czekolada się roztopi. Więcej już nie podgrzewamy - dosypana czekolada ma rozpuścić się pod wpływem ciepła pozostałej.
Tak samo postępujemy z białą czekoladą, zachowujemy tylko większą ostrożność, bo łatwiej się przypala.
Takie postępowanie z czekoladą sprawi, że będzie bardziej trwała po zastygnięciu i nie zacznie się kleić w temperaturze pokojowej.
W roztopionej czekoladzie zanurzamy paluszki do 3/4 ich długości. Nożem lub łyżeczką ściągamy nadmiar i równomiernie rozprowadzamy czekoladę.
Od razu posypujemy pałeczki dodatkami.
Gorzka czekolada + orzechy i/ lub sezam.
Biała czekolada + kruszone Oreo.
Odkładamy pocky do zastygnięcia na papierze do pieczenia.
Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl