Prawdziwa wiosna na talerzu. Słodkie i soczyste pomarańcze doskonale balansują kremowe awokado. Z kolei grejpfrut i koper to moje nowe ulubione połączenie. Jednocześnie cierpkość grejpfruta i rukoli jest świetnym kontrastem dla słodkich pomarańczy, a chrupiące nasionka chia dla awokado. Sałatka nie jest bardzo skomplikowana, ale mimo wszystko zaskakująca. Drobne akcenty jak np. pieprz cytrynowy i koper działają cuda.
Składniki:
1 awokado
1 średni grejpfrut
1 pomarańcza
świeży koper
2 - 3 garście rukoli (samej lub w towarzystwie innych sałat)
Dressing:
sok z ćwierci pomarańczy
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz cytrynowy
1 łyżeczka nasion chia
ewentualnie sól
Na talerzu układamy "poduszkę" dla reszty składników. Cytrusy obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm. Awokado przekrajamy na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ nacinamy wzdłuż, a następnie wydrążamy gotowe plasterki łyżką. Owoce rozkładamy na sałacie, posypujemy koprem i skrapiamy dressingiem.
Albo: wszystkie składniki mieszamy w głębszym naczyniu.
Smacznego:)
świetna, lekka i smaczna propozycja!
OdpowiedzUsuń