Przepyszne ciastka o wyjątkowym aromacie. Idealne na weekend, do zamoczenia w filiżance herbaty z mlekiem. Doskonale zachowują kształt, z ciastem łatwo się pracuje, a jego przygotowanie zabiera niewiele czasu. Surowe ciasto bardzo dobrze nadaje się do zamrożenia, ale raczej nie doradzam pieczenia mniejszej porcji, bo ciastka rozchodzą się w mgnieniu oka:)
Składniki:
175 g miękkiego masła
200 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
400 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki herbaty Earl Grey (lub Lady Grey)
Masło ubijamy z cukrem, aż będzie blade i puszyste. Dodajemy jajka i skórkę cytrynową, miksujemy na gładką masę.
Herbatę rozdrabniamy w młynku/blenderze lub ręcznie w moździerzu - nie na proszek, tylko tak, żeby przypominała drobną posypkę do ciasta.
Mąkę, herbatę, sól i proszek do pieczenia łączymy w jednej misce. Stopniowo dosypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
Formujemy z ciasta 2 dyski, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilkanaście minut do zamrażarki lub na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C.
Rozwałkowujemy ciasto na blacie podsypanym mąką na grubość ok 3 - 4 milimetrów. Wycinamy dowolne kształty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie trzeba zachowywać dużych odstępów) i wkładamy do piekarnika na 8 - 12 minut. Lekko przestudzone można polukrować. Smacznego:)
Lukier: do miseczki z cukrem pudrem stopniowo dolewamy po łyżeczce bardzo mocnej herbaty, do momentu uzyskania konsystencji roztopionej czekolady.
Pyszne są 😄 właśnie je zajadamy
OdpowiedzUsuń