3 kwietnia 2015

Kokosowe gniazdka

Wielkanocna forma kokosanek. Możecie znaleźć mnóstwo przepisów bazujących na mleku skondensowanym, ale zdecydowanie bardziej polecam tą lekką wersję. Są pyszne, miękkie w środku i chrupiące na brzegach. Samo przygotowanie to kwestia 15 minut, może nawet mniej:)

Składniki na 14 sztuk:

2 białka
130 - 150 g wiórków kokosowych (zależy od wielkości białek)
szczypta soli
50 g cukru pudru
MnM'sy z orzechami

Piekarnik rozgrzewamy do 170*C.
Białka roztrzepujemy z solą do momentu, aż utworzą jednolitą pianę, podobną do spienionego mleka w cafe latte - nie na sztywno!
Wsypujemy przesiany cukier puder i kilkoma szybkimi ruchami mieszamy z pianą.
Dosypujemy wiórki kokosowe i delikatnie łączymy. Masa powinna być gęsta i niezbyt lepka - tylko na tyle, by dało się z niej w dłoniach uformować kulkę.
Zwilżamy dłonie i formujemy z masy placuszki (ok. 1,5 łyżki na jeden). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i w każdy delikatnie wciskamy 2- 3 MnM'sy.
Wstawiamy do piekarnika na 20 - 23 minuty, aż brzegi ładnie się zezłocą.
Po upieczeniu zostawiamy kokosanki na blaszce przez kilka minut, żeby nie pokruszyły się przy przekładaniu. Smacznego:)


1 komentarz:

  1. Robiłam kiedyś tego typu kokosanki jednak bez M&Msów i były pyszne :)
    Zapraszam do siebie www.kaskawsieci.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl