6 maja 2015

Orzeźwiający pudding chia z truskawkami, kiwi i ogórkiem


Pyszne zdrowe śniadanie, deser, przekąska. Niskokaloryczny i świeży pudding, idealne na coraz cieplejsze majowe dni. Lekki, łatwy i przyjemny:)

Składniki

1/4 szklanki* nasion chia
1 szklanka* mleka sojowego
4 duże truskawki
1 dojrzałe kiwi
kawałek ogórka (ok. 5 cm)
1 łyżeczka beztłuszczowego jogurtu naturalnego
ksylitol lub słodzik

Nasiona chia wsypujemy do słoika, zalewamy mlekiem, zakręcamy i wstrząsamy, żeby wszystkie równomiernie się zamoczyły i nie posklejały w duże grudki. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny albo na noc. Po wyjęciu słodzimy do smaku.
Kiwi blendujemy z ogórkiem i jogurtem na mus. Tak samo postępujemy z truskawkami.
W szklance układamy warstwy w kolejności: chia - kiwi - truskawki. Smacznego:)

* Na taką ilość owoców użyłam naczynia o pojemności ok. 180 ml, nie 250 jak tradycyjna szklanka.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl