28 maja 2015

Krem z zielonych szparagów na cydrze jabłkowym


Przepyszna, świeża zupa. Bardzo lekka ale jednocześnie pełna smaku. Nietrudna i szybka w przygotowaniu, zwłaszcza, jeśli wszystko mamy już pod ręką.
Zarówno por, jak i szparagi mają bardzo delikatny smak, ale wbrew  pozorom całość nie jest mdła. Jak dla mnie, to idealne danie na coraz cieplejsze, wiosenne dni, kiedy niekoniecznie mamy ochotę na ciężkie czy mocno przyprawione potrawy.
Podsmażone główki, które dodajemy na koniec do każdej porcji są chrupkie i mają cudowny, orzechowy posmak. Kruche płatki migdałów i jogurt dodatkowo uzupełniają smak a przy tym wzbogacają krem w wartości odżywcze.

Składniki:

500 g świeżych zielonych szparagów
1 duży por
150 ml cydru
700 ml bulionu warzywnego
1 gałązka świeżego rozmarynu (1 łyżka po posiekaniu)
2 liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek natki pietruszki
płatki migdałów i jogurt grecki do podania

Por kroimy w cienkie krążki. Od szparagów odcinamy twarde końcówki z jednej strony (ok 3 centymetry do wyrzucenia) i delikatne czubki z drugiej strony (zostawiamy na później). Pozostałe trzonki kroimy w kilkucentymetrowe kawałki.
Na 2 łyżkach oliwy podsmażamy por aż się zeszkli (4 - 5 minut na małym ogniu).
Dodajemy liście laurowe, pieprz i cydr. Na średnim ogniu wygotowujemy alkohol, aż prawie całkiem odparuje.
Dorzucamy szparagi i zalewamy wszystko bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy natkę pietruszki i blendujemy całość na gładki krem.
Czubki szparagów krótko obsmażamy na łyżce oliwy, na dużym ogniu.
Podajemy krem z przygotowanymi "łebkami", jogurtem greckim, opruszony płatkami migdałowymi i pietruszką. Smacznego:)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl