13 lipca 2015

Lody z awokado (bez cukru, bez śmietany)

Zdrowy deser doskonały na lipcowe upały.  Smak awokado jest dość subtelny, także nie powinien przeszkadzać nawet tym, którzy zwykle go unikają.

Składniki:

1 duże dojrzałe awokado
3 jajka, osobno białka i żółtka
1 ¼ łyżki budyniu  waniliowego bez cukru
250 ml chudego mleka
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
słodzik lub ksylitol

Miąższ awokado blendujemy razem z sokiem z cytryny na gładką pastę i odstawiamy.
Mleko ze słodzikiem stawiamy na średnim ogniu.
Gdy mleko się podgrzewa, dodajemy budyń do żółtek i dokładnie roztrzepujemy.
Gdy mleko jest już gorące, ale jeszcze nie kipi, zmniejszamy ogień, nabieramy chochelką małą porcję i wlewamy ją do żółtek z budyniem, bardzo dokładnie mieszamy.
Tak zahartowane żółtka dodajemy do reszty mleka. Nie przestając mieszać, podgrzewamy całość na małym ogniu, aż wyraźnie zgęstnieje. Nie powinno to zająć więcej niż kilkadziesiąt sekund.
Zdejmujemy krem z ognia i odstawiamy.
Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy je na sztywną pianę.
Teraz do kremu z żółtek dodajemy pastę z awokado.
Następnie do tej jeszcze ciepłej masy dodajemy około 1/3 piany z białek i szybko mieszamy. Pozostałe 2/3 łączymy delikatnie i powoli, żeby zachować puszystą konsystencję.
Otrzymany mus przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Co pół godziny mieszamy całość dokładnie, żeby rozbić kryształki lodu. Masę można też umieścić w maszynie do robienia lodów i postępować zgodnie z instrukcją producenta.Smacznego:)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl