10 sierpnia 2015

Karobowe lody mocha. Bez maszyny


Kolejna odsłona niesamowicie prostego przepisu na lody, które przygotujecie w 15 minut.  Postarajcie się zdobyć ziarna kawy w czekoladzie - naprawdę warto.

Składniki:

400 g słodzonego mleka skndensowanego
450 ml śmietany kremówki (minimum 30% tłuszczu)
3 czubate łyżki karobu
2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej (lub 2 płaskie mocnego, rozpuszczalnego espresso)
małe opakowanie (ok. 100 g) ziaren kawy w czekoladzie

Śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy. Mleko skondensowane dokładnie mieszamy z kawą i karobem.Dodajemy tą masę do śmietany i jeszcze chwilę ubijamy, aż uzyskamy dość gęstą, puszystą masę (uważamy, żeby nie przesadzić z ubijaniem, bo śmietana się rozwarstwi!).
Wsypujemy ziarna kawy i delikatnie mieszamy.
Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 6 godzin, najlepiej na noc. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl