14 września 2015

Sernik z dulce de leche


Doskonały sernik pachnący karmelem. Niezbyt puszysty, konkretny, a jednocześnie aksamitny i rozpływający się w ustach. Do tego połączenie dulce de leche z odrobiną soli - prawdziwa wisienka na torcie. Przepis Davida Lebovitza. 

Składki na spód:

185 g pokruszonych, pełnoziarnistych herbatników
1 1/2 łyżki cukru
85 g roztopionego masła
1/8 łyżeczki cynamonu

Na masę serową:

910 g twarogu mielonego (cream cheese)
150 g cukru
4 duże jajka w temp. pokojowej
280 g dulce de leche (kajmaku)*
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
duża szczypta soli

Polewa:

95 g dulce de leche
2 łyżki masła
 gruboziarnista sól morska

Piekarnik rozgrzewamy do 180*C.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarowujemy masłem.
Rozdrobnione herbatniki dokładnie mieszamy z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem i wylepiamy nimi dno formy.
Podpiekamy spód przez 10-12 minut, wyjmujemy i odstawiamy na później.
 Za pomocą robota kuchennego lub ręcznie ubijamy serek z cukrem, aż będzie gładki.
Dodajemy po jednym jajku, za każdym robimy przerwę w ubijaniu, żeby zgarnąć wszystko z brzegów miski.
Dodajemy dulce de leche, wanilię i sól.
Masę serową wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika na  55 minut. Po tym czasie, gdy lekko poruszamy tortownicą brzegi sernika nie powinny się już ruszać, za to sam środek będzie się lekko trząsł - wtedy ciasto jest gotowe.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy sernik do ostygnięcia.
W małym garnuszku podgrzewamy 95 g dulce de leche z masłem. Polewamy glazurą wierzch chłodnego ciasta i posypujemy je odrobiną gruboziarnistej soli. Smacznego:)

*można użyć zarówno gotowej masy kajmakowej z puszki, lub zrobić ją gotując puszkę słodzonego mleka skondensowanego w garnku z wodą przez ok. 2 godziny.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl