Dokładne proporcje i przepis nie są tutaj potrzebne. Ważne jest tylko połączenie, które smakuje absolutnie cudownie, nadaje się i na śniadanie i na deser i na przekąskę, tak naprawdę, kiedy macie ochotę. Świeże figi z syropem klonowym są prze-przepyszne. Do tego lekko chrupiąca gruszka, słodkie, przyjemnie lepkie suszone owoce, kremowy jogurt i pudding chia - wszystko razem doskonale się uzupełnia. W dużym skrócie, żeby tylko pokazać ile dobrego znajduje się w takiej miseczce, wymienię tylko kilka rzeczy:
- owoce morwy są pełne flawonoidów odpowiadających za opóźnianie starzenia się komórek
- nasiona chia są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, białko i błonnik
- jagody goji zawierają kompleks polisacharydowy, który wg badań hamuje wzrost komórek nowotworowych
- pyłek kwiatowy dostarcza mnóstwa makro i mikroelementów; zawiera m. in. więcej witaminy C niż jabłka, czy kapusta, więcej wapnia w 100 g niż jogurt, a co do zawartości żelaza może się równać z wątróbką
- syrop klonowy zawiera aż 13 różnych antyoksydantów, ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne oraz stymuluje trzustkę do wydzielania insuliny, przez co w małych ilościach korzystnie działa u chorych z cukrzycą
2 łyżki nasion chia wymieszane z 200 ml mleka sojowego (lub innego)
kilka plastrów gruszki
świeża figa
jogurt naturalny
1 łyżeczka pyłku kwiatowego
suszone owoce morwy
suszone jagody goji
2 łyżki syropu klonowego
Nasiona wymieszane z mlekiem zostawiamy na parę godzin do zgęstnienia. Poza tym nie mamy do roboty nic, poza wrzuceniem wszystkiego do miski i zajadania. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz