24 października 2015

Najlepszy placek dyniowy


Odpowiednie ciasto na odpowiednią porę roku:)


Składniki:

2 szklanki puree z dyni*
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
2/3 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
2 całe jajka i jedno żółtko
2 łyżeczki  cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kardamonu

Kruchy spód z dowolnego, ulubionego przepisu.
Przykładowe TUTAJ

* Żeby zrobić domowe puree dyniowe, wystarczy upiec kawałki dyni do miękkości. Nie trzeba dodawać żadnego oleju, ewentualnie odrobinę wody podczas miksowania, jeśli jest zbyt gęste. Po szczegóły odsyłam TUTAJ.

Piekarnik rozgrzewamy do 220*C.
W dużej misce ubijamy jajka, cukier i przyprawy. Dodajemy puree i śmietankę. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie.
Przelewamy nadzienie do blaszki wyłożonej surowym kruchym ciastem.
Pieczemy w 220*C prze 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 180*C i pieczemy jeszcze 45-55 minut, do czasu aż patyczek wbity w środek, będzie suchy.
Odstawiamy placek do ostygnięcia przez 2 godziny, podajemy z bitą śmietaną. Smacznego:)





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl