22 grudnia 2015

Pasztet wegetariański pachnący szałwią i wędzoną papryką

Pyszna rzecz - w sam raz dla wegetariania na świąteczny stół. Możecie zastąpić czymś jajka (np. namoczonym siemieniem lnianym) i wyprodukować wersję wegańską, Jest naprawdę doskonały, łatwo kroi się w plastry, ale jednocześnie dobrze rozsmarowuje. Zachęcam do wykorzystania takich przypraw, jakie są w przepisie, bo połączenie jest już sprawdzone i baaaardzo dobre. Postarajcie się zwłaszcza o wędzoną paprykę - nie zawsze jest na sklepowych półkach, ale większe markety powinny być zaopatrzone. To właśnie ona nadaje całości niepowtarzalny aromat, który ciężko byłoby zastąpić jakąkolwiek inną przyprawą.

Składniki:

250 g czerwonej soczewicy
2 średnie czerwone cebule
3 ząbki czosnku
3 marchewki
3 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki masła orzechowego
2 jajka
2 łyżeczki suszonej szałwii
1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (koniecznie:)
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka ziaren kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i 1 kostka bulionowa warzywna

Soczewicę zalewamy wodą z dodatkiem warzywnej kostki rosołowej i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, przez ok. 20-30 minut, aż się rozgotuje. W razie potrzeby dolewamy w trakcie więcej wody.
Obraną marchewkę gotujemy do miękkości.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli (na małym ogniu, minimum 10 minut). Pod koniec dodajemy do cebuli całe ziarna kolendry i posiekany czosnek. Smażymy całość jeszcze 3 minuty.
Ugotowane soczewicę i marchewkę odsączamy. Umieszczamy wszystkie warzywa w dużej misce, dodajemy masło orzechowe, otręby i przyprawy, solimy do smaku. Ugniatamy całość tłuczkiem do ziemniaków. Można użyć blendera, ale raczej nie zależy nam na uzyskaniu idealnie gładkiej pasty.
Na koniec wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
Przekładamy masę do keksówki o długości ok. 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 55 minut. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl