24 grudnia 2015

Pierniczki świąteczne na miodzie


Jeśli dziś się za nie zabierzecie, spokojnie zdążycie przed wigilijną kolacją (co prawda nie odleżą swojego czasu w lodówce, ale będą kruche i  smaczne). Idealnie zachowują kształt podczas pieczenia, przez co bardzo łatwo się je dekoruje, a i bez lukru wyglądają ślicznie. Przepis z książki Pawła Małeckiego.

Składniki (zrobiłam połowę porcji, tzn z 300 g mąki itd - wyszły 3 duże blachy pierników):

250 g miodu
250 g cukru trzcinowego
100 g masła
600 g mąki
10 g przyprawy do piernika
2 jajka
5 g sody oczyszczonej
10 g kakao

Miód z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i cukier przekładamy do dużej miski i mieszamy.
Następnie do suchych składników dodajemy jajka i roztopione masło z miodem.
Zagniatamy całość do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto.
Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 doby.
Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na ok. 3 mm i wycinamy dowolne kształty.
Pieczemy ciasteczka ok. 8 - 10  minut w 180*C.
Ostudzone dekorujemy. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl