20 lutego 2016

Kruchy przekładaniec do kawy


Ciasto upieczone z przypadku - potrzebowałam białek do makaroników, a jak już miałam niepotrzebne żółtka, to "jakoś tak wyszło", że upiekłam drugie ciasto:)
Placek okazał się hitem, był delikatny, kruchy i bardzo wciągający. Jest doskonałym dodatkiem do niedzielnej kawy, bardzo polecam. Oryginalny przepis zakłada zrobienie nadzienia owocowego od podstaw, ale ponieważ to był spontaniczny i nieplanowany wypiek, użyłam przetworów ze słoika (domowej roboty) i taką też wersję podaję poniżej.

Składniki:

2 szklanki i 2 łyżki mąki krupczatki (użyłam zwykłej tortowej i ciasto było idealnie kruche)
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 żółtka
ok. 1,5 szklanki gęstego dżemu do przełożenia
opcjonalnie: roztopiona czekolada na polewę i migdały do dekoracji

Mąkę, masło i cukier puder siekamy, aż masło będzie w bardzo małych kawałkach. Dodajemy żółtka i cukier waniliowy - jeszcze chwilę siekamy, żeby wszystko się połączyło, następnie krótko zagniatamy (zbyt długo wyrabiane ciasto będzie twarde), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę lub dwie.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy do wymiaru średniej tortownicy (ok. 23 cm średnicy). Pieczemy każdy spód 20-25 minut w temperaturze 220*C, aż nabierze złotego koloru.
Upieczone i przestudzone ciasto przekładamy dżemem, na wierzchu placka kładziemy deseczkę i obciążamy ją czymś - np. garnkiem z wodą. Polecam ten etap wykonywać w tortownicy (tej samej, której używaliśmy do pieczenia) z założonymi bokami, wtedy będziemy mieli pewność, że dżem nie wycieknie bokami.
Ciasto zostawiamy do "sprasowania" na minimum pół godziny. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl